Polacy tym napojem gasili pragnienie w PRL-u. Zrobicie go w 5 minut z kilku tanich składników

Dodano:
Domowa cytroneta Źródło: Freepik
Jeśli macie ochotę cofnąć się do czasów PRL-u, koniecznie przygotujcie kultowy napój z tego okresu. Przepis jest prosty i naprawdę bardzo szybki, a pozwoli wam się poczuć jak za dawnych lat. 

W czasach PRL-u dostępność produktów spożywczych była ograniczona, a asortyment napojów znacznie różnił się od dzisiejszego. Niektóre z nich jednak zapisały się w pamięci wielu Polaków jako smaki dzieciństwa. Oranżada w proszku, którą rozpuszczano w wodzie, lemoniada i Polo Cocta to tylko niektóre z napojów, które były powszechnie dostępne. Nie można zapomnieć o wodzie gazowanej z saturatorów. Popularna była też cytroneta (znana też jako cytrynada), która wspaniale orzeźwiała. Napoje, które królowały w czasach PRL-u, nadal budzą sentyment i przywołują wspomnienia z tamtych czasów. Niektóre z nich możecie zrobić samodzielnie w domu, choćby cytronetę.

Jak zrobić domową cytronetę? Prosty przepis

Bez trudu przygotujecie tę orzeźwiającą lemoniadę w wersji gazowanej, która będzie smakować jak za dawnych lat. Taki napój jest naprawdę pyszny, a do tego świetnie gasi pragnienie.

Przepis: Domowa cytroneta

Ten domowy napój smakuje tak, jak kultowa cytroneta z PRL-u

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 duża cytryna
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 l zimnej wody gazowanej
  • 150 ml wody niegazowanej
  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cytrynyNajpierw porządnie umyjcie cytrynę, a następnie obierzcie ją ze skórki. Wyciśnijcie też sok z cytryny.
  2. Połączenie składnikówZagotujcie wodę niegazowaną z cukrem, kwaskiem cytrynowym i skórką cytryny. Następnie zdejmijcie taki syrop z palnika, przestudźcie i dodajcie do niego sok z cytryny. Gdy napój całkowicie ostygnie – dodajcie zimną wodę gazowaną.

Domową cytronetę możecie przygotować też w wersji niegazowanej. Wtedy zamiast wody gazowanej dolejcie na koniec po prostu zimną wodę „bez bąbelków”. Jeśli chcecie nieco urozmaicić ten napój, możecie dodać do niego na przykład świeżą miętę.

Inne napoje z czasów PRL-u

W czasach PRL-u, kiedy wybór produktów w sklepach był naprawdę bardzo mały, Polacy często samodzielnie w domu przygotowywali różne napoje. Ludzie chętnie sięgali wtedy po różnego rodzaju kompoty, które często były dosładzane cukrem i przyprawiane odrobiną cynamonu. Prym wiodła też czerwona herbata – Polacy pili ją litrami. Nic dziwnego, ponieważ napój ten wspomaga odchudzanie i opóźnia starzenie. Niezwykle popularna była też kawa zbożowa – dla wielu osób to wspomnienie poranków z czasów naszego dzieciństwa. Sięgano wtedy też po kwas chlebowy, czyli napój przygotowywany z żytniego zakwasu, wody i przypraw. Popularny był także podpiwek – napój podobny do piwa, ale zawierający nie więcej niż 2 procent alkoholu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...